Ki nem szerette gyerekként a fonott kalácsot? Aki esetleg tényleg nem szerette/i, nem is tudom… szóval egy nagyon jó dolgot hagyott ki az életéből (amit sosem késő pótolni!!) Több féle verzióját ismerjük, natur-vaníliás, kakaós, vaníliás-kakaós. Ez egy alap recept, amit most megosztok veletek, de ugye egy kis kakaót belekeverni nem nagy ördöngösség.
Kezdeti nekifutásnak szerintem érdemes egyből dupla adaggal kezdeni, ebből két darab lesz. Én ezt a receptet írom le, ha csak egyet szeretnétek felezitek.
- 680 g liszt
- 68 g porcukor
- 68 g vaj
- 2 tojássárgája
- 1 élesztő (vagy 2. csomag szárított élesztő)
- 320 ml tej
- csipet só
- vanília aroma
- friss vagy szárított citromhéj
a kenéshez pedig egy egész tojás.
Most pedig lássuk az elkészítést.
A hozzávalókat szépen bedagasztom.
Tipp: Én nem szoktam szórakozni olyannal, hogy külön felfuttatom az élesztőt, mindent kimérek egy tálban beleteszem az élesztőt és ráöntöm a langyos tejet.
Ha bedagasztottuk 20 percre pihenni hagyom letakarva. A 20 perc eltelte után kézzel átgyúrom egy kicsit és újabb 20 percre pihenni hagyom.
a 2×20 perc elteltével 12 darab kis cipócskát készítek belőle, és újabb 20 perc pihentetés.
Ha eltelt a 20 perc, 6 darab cipócskát kisodrok a végeit egybetűzöm, majd 6-os fonással összefonom őket. (Erről nem készítettem képet az interneten temérdek mennyiségű segítséget találsz.)
Az összefont fonott kalácsokat lekenjük egy felvert egész tojással egyszer. majd 35 °C sütőben 20 percig kelesszük tovább.
Ha letelt a 20 perc még egyszer kenjük át a felvert tojással, ezután 150 °C-on légkeverésen addig süssük míg szép piros nem lesz.
Kész is 🙂
Jó étvágyat kívánok hozzá:
Babraha ♥
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: