Fonott kalács lépésről lépésre

Ki nem szerette gyerekként a fonott kalácsot? Aki esetleg tényleg nem szerette/i, nem is tudom… szóval egy nagyon jó dolgot hagyott ki az életéből (amit sosem késő pótolni!!) Több féle verzióját ismerjük, natur-vaníliás, kakaós, vaníliás-kakaós. Ez egy alap recept, amit most megosztok veletek, de ugye egy kis kakaót belekeverni nem nagy ördöngösség.

Kezdeti nekifutásnak szerintem érdemes egyből dupla adaggal kezdeni, ebből két darab lesz. Én ezt a receptet írom le, ha csak egyet szeretnétek felezitek.

a kenéshez pedig egy egész tojás.

Most pedig lássuk az elkészítést.



A hozzávalókat szépen bedagasztom.

Tipp: Én nem szoktam szórakozni olyannal, hogy külön felfuttatom az élesztőt, mindent kimérek egy tálban beleteszem az élesztőt és ráöntöm a langyos tejet.

Ha bedagasztottuk 20 percre pihenni hagyom letakarva. A 20 perc eltelte után kézzel átgyúrom egy kicsit és újabb 20 percre pihenni hagyom.

a 2×20 perc elteltével 12 darab kis cipócskát készítek belőle, és újabb 20 perc pihentetés.

Ha eltelt a 20 perc, 6 darab cipócskát kisodrok a végeit egybetűzöm, majd 6-os fonással összefonom őket. (Erről nem készítettem képet az interneten temérdek mennyiségű segítséget találsz.)

Az összefont fonott kalácsokat lekenjük egy felvert egész tojással egyszer. majd 35 °C sütőben 20 percig kelesszük tovább.

 

Ha letelt a 20 perc még egyszer kenjük át a felvert tojással, ezután 150 °C-on légkeverésen addig süssük míg szép piros nem lesz.

Kész is 🙂

Jó étvágyat kívánok hozzá:

Babraha ♥

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »