Ehhez a kürtös kalácshoz nincs szükséges semmilyen extra kürtös kalács sütőre, csupán egy egyszerű sütőre az még jobb ha légkeveréses. Nagyon szeretem a kürtös kalácsot de szerintem ezzel nem vagyok egyedül bármilyen ízesítésben lehet kapni de ezt te is eltudod készíteni, nem túl időigényes és nem is eszközigényes a tévhitekkel szemben.
Jöjjön a recept:
A tészta:
- 80 dkg liszt
- 2 tojás + 1 db tojássárgája a kenéshez
- 10 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
- 2 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1 élesztő, vagy 2 csomag szárított élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- vanília aroma, vagy vaníliás cukor
- csipet só
Hempergetéshez, amit szeretnétek lehet akár dió, fahéj, kakaó stb.
Elkészítése:
A szokott módon felfuttatom az élesztőt és egy nem kemény de nem lágy tésztát DAGASZTOK (kézzel vagy géppel, én az utóbbit előnyben részesítem mert akkor biztos, hogy tökéletes lesz mindig a kelt tészta) a hozzávalókkal. Kétszeresére kelesztem. Kinyújtom a tésztát, majd lekenem egy tojássárgájával majd csíkokra vágom a tésztát, belehempergetem a tetszés szerinti keverékbe, én fahéjas cukorba hempergettem. A csíkokat feltekerem a fára szépen sorban amennyi ráfér. (ha nincsen fád, akkor a papírkéztörlős hengert hasznosíthatod erre a célra alufóliával bevonva, a tészta felhelyezése előtt azonban ezt kend le olajjal ugyan úgy mint a fát, könnyebben lecsúszik róla.)
Tipp: Sütéskor tedd tepsire lehetőség szerint függőlegesen
20 perc alatt 180°C-on sütöm meg (légkeverés). Ebből az adagból körülbelül 13-14 kürtös kalács lesz.
Jó étvágyat kívánok hozzá
Babraha ❤
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: