Babraha kézműves kuckója

Sonkával töltött kelt kalács

 

Szerettem volna demonstrálni ezt a receptet, de szerintem e nélkül is menni fog! Szóval aki készített már lekváros kiflit kelt kalácsból, annak menni fog, meg annak is aki még nem csinálta. (Nem értem most ezzel mit akartam).  Tökéletesen passzol főételként is, valamilyen főzelékhez párosítva.

66112_261082664021735_584034529_n

Sonkával töltött kelt kalács

Készítek egy szimpla kelt kalácsot, sós legyen a tészta. Ha esetleg nem menne fejből:

  • 1 kg liszt
  • 1 élesztő / vagy 2 csomag szárított, javallott 1 csomag 500 g liszthez/
  • 1 kiskanál cukor
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál só
  • 2 dl olaj
  • 1 tojás

A szokásos módon járok el, az tejet meglangyosítom a cukorral, majd belemorzsolom az élesztőt/ vagy beleszórom a porélesztőt/ felfuttatom, közben a liszthez hozzáadom a sót, és a tojást. Hozzáöntöm a lisztes keverékemhez a felfuttatott tejet, majd az olajat és bedagasztom robotgép segítségével. (Mmm. szóval a 22 évem alatt még nem sikerült megtanulnom kézzel dagasztani!) Kétszeresére kelesztem.

Most pedig vissza az eredeti recepthez : )

  • 25 dkg sonka
  • reszelt sajt a tetejére
  • szezámmag

Szóval megkelt a tésztám, kiöntöm a nyújtódeszkára lisztes kézzel, kicsit átdolgozom, majd 4 vagy 5 részre osztom (változó). Kinyújtom az első adag tésztát lehetőség szerint kör alakúra, majd felszelem úgy mint egy aranyos kis pizzát, igen igen, legegyszerűbb úgy ha mindig felezek egy adott részt. 8 kis szeletet vágunk. Magunk elé helyezzük úgy, hogy a csücske legyen felénk a közepébe beleteszünk egy kis sonkát (Ami azt illeti lehet füstölt sonka, gépsonka, vagy füstölt főtt tarja… ami éppen a kezed ügyébe akad rakd bele, lehet fokozni még egy kis sajttal… hmm !) majd elkezdem feltekerni a csücsök felé, ha ez megvolt a csücskét átfordítom kissé rajta és kiflit formázok belőle úgy, hogy a két végét behatom. (az nem árt ha egy kissé szoros.) Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket nagyobb távolságot hagyva, majd lekenem őket tojással, reszelek rá egy kis sajtot, ízlés szerint lehet rá tenni szezámmagot, vagy akármi mást. Ezután mehetünk a sütőbe körülbelül 200°C légkeverés 10-18 perc alatt szép aranybarna lesz. (Tipp: Amikor kivetted a sütőből kend le egy kis zsírral, így puhább lesz).

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Babraha ♥

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!