Sziasztok,
Egy nagyon finom kis szalagóriás finomságot hoztam nektek.
Hószelet
A szalagóriás tészta hozzávalói
- 50 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 1 csomag szalalkáli
- 4,5 evőkanál kristálycukor
- 2 egész tojás
- 2 dl langyos tej
Krém
- 4 dl tej
- 2 evőkanál porcukor
- vanília esszencia/vanília aroma
- 5 evőkanál gríz
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 20 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit egy tálba teszem a fellangyosított tejbe pedig beleteszem a szalalkálit, majd hozzáöntöm a tálba lévő hozzávalókhoz. Lágy rugalmas tésztát gyúrok belőle.
Lisztezett felületen még egyszer átgyúrom majd 4 felé osztom, majd egyesével kinyújtom őket szép vékonyra.
A kinyújtott lapot ráhelyezem egy tepsi hátoldalára, és világosra sütöm. 170°C légkeverésen körülbelül 5-7 percig /sütő függő a képen láthatod, hogy milyenre sütöttem, nem kell aggódni ha nagyon vékonyra nyújtottad szinte átlátszóra, mert megvastagszik sütés közben. TANÁCS – ha kinyitod a sütőajtót ne nézz be egyből, mert megcsap a szalagóriás illat./
A 4 dl tejből, 2 evőkanál porcukorból illetve az 5 evőkanál grízből a szokásos módon sűrű grízt főzök, majd hagyom kihűlni alaposan.
A 25 dkg vajat – vagy margarint /szeretem használni a Rama vajas-t, mert tényleg jó ízt ad a vajas süteményeknek/ és a 20 dkg porcukrot, valamint a vanília eszenciát vagy aromát adom hozzá, körülbelül 2 teáskanálnyit. Ha jól kikevertem habosra, akkor hozzáadom a kihűlt grízt és ezzel is jól összedolgozom.
Ezután csak annyi dolgom van, hogy megtöltöm a krémmel a lapokat. Egy éjszakát pihentetem, majd másnap leszélezem, felvagdosom és porcukorral megszórom a tetejét így kínálom.
Jó étvágyat kívánok hozzá
Babraha
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: