Új kategóriával bővültem ez pedig a “Gyorstalpaló”! Észrevettem, hogy a kissé “sikeresebb” emberek nem szeretik elárulni, mit hogyan csinálnak, én megszakítom a hagyományt – ahogy eddig is tettem lesznek lépésről lépésre bejegyzések, videós, illetve csak ömlesztett szöveges, mint ez is.
Egy 16 cm-es és egy 24 cm-es tortalap
Ha van egy bevált jó piskóta recepted nem szívesen cseréled le másra, ha még az az isteni torta recept kívánja akkor sem! Ezzel én is így vagyok! : ) Tortaforma méretekre írom le a recepteket.
16-17 cm: 4 darab tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál liszt, ½ sütőpor, 70 ml olaj.
23-25 cm: 7 darab tojás, 7 evőkanál porcukor, 7 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 1 dl olaj.
28 cm: 9 darab tojás, 9 evőkanál porcukor, 9 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 1,25 dl olaj.
Ez természetesen az alap recept, de nézzünk egy kakaós alapot a példa kedvéért egy 28 cm-es formára:
9 darab tojás, 9 evőkanál porcukor, 7 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan de szerintem mondani sem kell!), 1 csomag sütőpor, 1,25 dl olaj.
Elkészítése:
Ez minden formára igaz!
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéhez hozzáteszem a porcukrot és robotgéppel verem kb 10 percig, amikor már majdnem kemény, ezután egyesével hozzáadagolom a tojássárgákat, még mindig robotgéppel dolgozom össze jó magas fokozaton, végül hozzá öntöm az olajat vékony sugárban (lassan öntve)– kb. még 4 percig magas fokozatosan verem tovább. Ha kész az átszitált lisztet (kakaós piskóta esetén a kakaót is átszitálom) és sütőport hozzákeverem, majd óvatosan csomómentesen a tésztához keverem. Sütőpapírral bélelem a torta forma alját az oldalát pedig vajazom lisztezem, tűpróbáig sütöm, először 170°C fokon majd 20 perc után 150°C légkeverésen.
Az alábbi videóban pedig láthattok egy 16 cm tortaformában sütött piskótát, felhasználás közben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: